[wpseo_breadcrumb]

Hva er Functional Fitness?

nov 17, 2019

Om meg: Utdannet personlig trener fra Norges Idrettshøgskole. Har trent, og vært instruktør innenfor functional fitness siden 2014. Har instruktørkurs i CF gymnastics (kroppsvekt), CF dumbbells, CF Scaling, CF klasseledelse og tilrettelegging, CF programing m.m. Utover det er jeg totalt treningsnerd.

Functional Fitness

Hva er det egentlig?

 

Functional fitness er å gjøre øvelser som ligner på bevegelser vi gjør i hverdagen, og som bruker flere muskelgrupper samtidig. Det gjøres på en måte som bygger styrke, utholdenhet, kondisjon og mobilitet, og gjør oss til mer effektive mennesker. Ikke bare på trening, men også i hverdagen. Det er rett og slett alle grunnleggende treningsmetoder samlet under ett begrep.

Funksjonell trening startet som rehabiliteringsøvelser hos fysioterapeuter og andre behandlere. Da var det fokus på styrke og samspillet mellom muskelgruppene, og denne tilnærmingen brukes enda av gode grunner.
Når vi bytter ut ordet “trening” med ordet “fitness” får det en annene, og mer utvidet betydning.
Direkte oversatt så blir functional fitness – Funksjonell Form. Så selv om “Functional” kan i stor grad stå for hvilke type øvelser som blir brukt – så står Fitness for hvilken form du er i.
Som i når du sier “Hun er i kjempegod form”, eller “Jeg er i så dårlig form”. Har du forresten tenkt på at vi bruker ordet “form” både for kondisjon, og for å si at vi er syke? – det er nettopp dette Fitness står for i denne sammenheng. Å trene slik at kroppen blir i bedre form, og vi beveger oss lenger unna sjansen for å bli syke. Da hovedsaklig livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, høyt blodtrykk, etc., og trening kan reversere mange sykdommer også. Når det gjelder sykdommer så er det viktig at du gjør dette i sammarbeid med fastlegen din!

Men trening er medisin, og ikke bare medisin – det er også en vaksine.
Man er aldri 100% sikker, men man kan redusere sjansene for sykdom betraktelig.

Functional Fitness handler om å bruke helkroppsøvelser satt i et system slik at du utvikler styrke, spenst, mobilitet og utholdenhet samtidig som du forbedrer de forskjellige energisystemene i kroppen. Når du forbedrer disse energisystemene blir også helsen din forbedret siden cellene, musklene, hjerte- og karsystemet, lungene, etc. blir sterkere og mer effektive.
Så akkurat som at du ikke kan kalle den ene middagen din for “kosthold” så kan du ikke kalle den ene økta for Functional Fitness. Det er hele systemet og programmeringen som er ryggraden i begrepet.

Dette systemet har en tilnærming bygd opp på den vitenskapelig metode. Det er en selvfølge at programmeringen bruker de treningsprinsippene som er best dokumentert av vitenskapen, men selve programmet er også bygd opp på kontinuerlige målinger. Dette er for å kunne kontrollerer hva som fungerer, og at det er en god balanse mellom styrke, kondisjon og arbeidskapasitet. Og er du flink til å loggføre løftene og øktene dine så vil det være veldig motiverende for deg også når du ser fremgangen din. For en økt som utfordrer kondisjonen din vil ikke føles lettere selv om det blir mer komfortabelt å være sliten etterhvert. Forskjellen er at du kan utføre mer arbeid på samme tid som sist, eller at du gjør økta fortere. Det kan føles like tungt å gå fort i 20 minutter for en utrent som det oppleves å løpe i 20 minutter for en som er relativt godt trent. Jeg sier ikke dette for at du skal bli demotivert, altså! Når du er flink å logge alle øktene så vil du se hvor stor fremgang du har, og det er ikke mye som er mer motiverende enn å se at kroppen blir bedre og bedre for hver trening.

Om det er en økt med avanserte øvelser så vil du få alternativer som du kan utføre på en god måte. Vi har ikke noe mål om at du skal bli noen superatlet, men at du skal utvikle styrke slik at du kan håndtere DIN hverdag best mulig.
Et eksempel kan være om det dukker opp at du skal gå på hendene i en økt (noe de færreste kan), så kan det være nok for deg å stå i planke å gjøre skulder tapp, eller bare rett og slett stå i planke. Bygge opp stabilitet og styrke i skuldre og kjernemuskulatur.
Så du trenger ikke å være i god form for å begynne med Functional Fitness, du trener Functional Fitness for å bli i BEDRE form!

“Men hvorfor trenger jeg alt dette i hverdagen?” – tenker du kanskje?
Jo, fordi kroppen tilpasser seg hele tiden til det du gjør mest av. Sitter du hele dagen på jobb, og bruker ettermiddagen forran TV så bruker du ikke mange muskler. Da tenker kroppen at det er jo unødvendig med all denne ubrukte muskelmassen så da bryter den ned det den ikke trenger. Da er det ikke rart at det blir tungt om du plutselig må gå opp noen trapper, eller gjøre noe annet fysisk.
Vi trenger å gi den et signal om at vi må ha mer muskelmasse og styrke. Vi trenger å ha litt spenst slik at muskler og sener er sterke nok til å ta plutselige belastninger, for eksempel om du skulle skli på isen. Og da er det også greit å ha såpass mobilitet at du ikke pådrar deg en saftig strekk i samme slengen. Så kan det jo hende at du blir spurt om du kan hjelpe noen med noe som krever litt utholdenhet!?
For å ikke snakke om at cellene dine er i stand til å produsere mer energi slik at du føler deg mer opplagt, og har mer å gi.
Det er en helt egen frihet i det å vite at man er i stand til å møte livet fysisk!

Derfor vil du møte på forskjellige utfordringer i Functional Fitness timene. Noen ganger kan det være en kort økt med høy puls, eller det kan være tunge løft (tungt i forhold til hva DU er i stand til å løfte) med gode pauser mellom. Eller det kan være en lang økt med litt lavere puls, og med lettere vekter. Eller du kan møte på en økt med intervaller. Alt dette hører med i et Functional Fitness program. Det må også være programmert på en fornuftig måte slik at det er en balanse mellom alt, og det enda har rom til restitusjon.

Visste du forresten at trening ofte viser bedre effekt på høyt blodtrykk enn blodtrykksmedisiner?

 

Hva møter du i en FF time?

Det første du møter er en instruktør som er der for deg, og som hjelper deg å finne riktig tilrettelegging for dagens økt.
Når timen starter vil instruktøren først gå gjennom programmet for dagen, og hva som er hensikten med de forskjellige øktene.

Så starter det som regel med en generell oppvarming med litt puls, og dynamisk tøying. Når den er over vil det bli en mer spesifikk oppvarming mot det som er dagens økt. Noen ganger kan denne oppvarmingen være den samme som den generelle oppvarmingen, andre ganger kan de være helt forskjellige.

Så er det klart for dagens økt, eller første del av dagens økt.
Da kommer instruktøren til å gå kjapt gjennom intensjonene med økten, og vise øvelsene med noen forslag til justeringer som kan gjøres. Du får prøvd øvelsene noen ganger, og finne en vekt som gjør at du kan gjennomføre økten ut fra hva som er tenkt med den. Du vil ikke få noe særlig ut av økten om du velger en vekt du bare klarer å løfte 2 ganger, mens økten inneholder 45 repetisjoner av den øvelsen. Da er det gitt at du kommer til å få det fryktelig tungt.
Det er dette instruktøren er der for å passe på.

Hvorfor må du ta et kurs før du kan være med på timene?

Du MÅ egentlig ikke det om du har trent Functional Fitness før, men det kan fremdeles være en fordel.
Av og til må selv ekspertene gå tilbake til det grunnleggende for å bli bedre.
Men har du ikke vært borti Functional Fitness før vil vi kreve at du har gjennomført et nybegynnerkurs som går gjennom de grunnleggende øvelsene. Dette er for at du skal føle deg tryggere på første time, og du vet hvilke øvelser du mest sannsynlig kommer til å møte på. Men det er også for at du skal bli kjent med hvilke justeringer du bør gjøre på de forskjellige øvelsene, vi blir bedre kjent med deg og du blir bedre kjent med oss. Vi alle beveger oss forskjellige, og har hensyn vi må ta både til vondter, styrke og mobilitet. Samtidig får du en myk start inn i Functiona Fitness verdenen med øvelser som gjøres med lite vekt, og små enkle økter for å bli vant til de ulike måtene øktene blir gjennomført på.

 

 

 

Ta kontakt, eller kom innom oss på OFFLINE TRENING om du synes dette høres spennende ut.
Håper å se deg der! 🙂

Similar Articles

Ingen resultater funnet

Siden du ser etter ble ikke funnet. Prøv å omformulere søket ditt, eller bruk menyen.